Yayınlanma:

8 MART, 129 DOKUMA İŞÇİSİ KADININ ŞEHİT EDİLDİĞİ GÜNDÜR.

8 Mart Emekçi Kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı öfkelerini haykırdığı mücadele günü olarak anılmaktadır.

8 MART EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

8 Mart, New Yorklu 40 bin dokuma işçisi kadının, 1857’de, 18 saate varan çalışma süresine ve ağır çalışma koşullarına başkaldırı günüdür.
8 Mart 1857’de tekstil işçisi kadınların “Eşit İşe Eşit Ücret” için yükselttikleri direniş bayrağının kanla bastırılmasının yıldönümüdür.
8 Mart, 129 dokuma işçisi kadının şehit edildiği gündür.
8 Mart’ın bu mücadele geleneği özgürlük ve eşitlik talepleri ile sokağa çıkan emekçi kadınlar, tarafından sürdürülmüştür.
1910 Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Alman İşçi Hareketi’nin kadın önderi Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart emekçi kadınların yiğit mücadeleleri anısına dünya Emekçi Kadınlar Günü ilan edilmiştir.
O günden beri tüm dünyada, 8 Mart Emekçi Kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı öfkelerini haykırdığı mücadele günü olarak anılmaktadır.

Çay, eğlence, yemek yapma, sinemaya gitme, hediye alma günü değildir 8 Mart. Bundan 167 yıl önce, senin bugün kullandığın hakları alabilmek için canından olmuş 129 Kadın İşçiyi anma günüdür 8 Mart. Kadın sorunları ve çözümü için mücadele etmeye dikkat çekmek için farkındalık yaratma günüdür 8 Mart…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.