ADD GENEL SAYMANI ECZACI BASRİ GÜRSOY’DAN ÇARPICI UYARI…

DEPREMDEN SONRA İKİNCİ BÜYÜK TEHLİKEYE DİKKAT !

ADD GENEL SAYMANI ECZACI BASRİ GÜRSOY’DAN ÇARPICI UYARI…
Yayınlanma: Güncelleme: 303 views

Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem sonucunda bölgedeki en önemli ihtiyacın içme suyu, temiz su ve ilaç olduğu bilimsel bir gerçektir. Erzincan, Adapazarı ve Gölcük depremlerinde yaşadıklarımız hatırlanırsa özellikle su ve ilacın ne denli önemli olduğu çok daha iyi anlaşılır.

Önümüzdeki süreçte bölgede temiz suya ulaşmak çok zorlaşacaktır. Deprem nedeniyle kanalizasyon ve temiz su hatlarının birbirine karışmış olma olasılığı çok yüksektir. Bu ise suların kullanılmayacak duruma gelmesine neden olacak, temizlik ve yıkanma sorunları yaratacak, insanlarımız hijyen gereksinimlerini karşılayamayacak ve doğal olarak salgın hastalıklar ortaya çıkacaktır.

Deprem bölgesinin yüzölçümü Türkiye’nin yaklaşık % 15’i, nüfusu ise ülke nüfusunun 1/6’sıdır. Yani önümüzdeki süreçte bölge halkını bekleyen en büyük sorunun, en az deprem kadar öldürücü salgın hastalıklar olabilecektir.

Bu bağlamda, öncelikle bölgeye yoğun içme suyu sevkiyatı yapılmalıdır. Ardından ivedilikle yeterli Sahra Hastaneleri kurulmalı, gerekli ilaçlar tedarik edilmeli, serum fabrikaları ile görüşülerek hızla her tür serum imalatı ve bölgeye nakli sağlanmalıdır. Bugün bile başlansa; bu üretimlerin yetişmeme olasılığı vardır. Tehlikenin büyüklüğü açıktır. Hemen önlem alınmasının, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızdan daha fazlasının kaybedilmesini önleyeceği unutulmamalıdır . Aynı şekilde, ilaç firmaları uyarılarak en çok ihtiyaç duyulacak antibiyotiklerin üretimi sağlanmalı, ithali gerekenlerin zamanında temini için gerekli girişimler yapılmalıdır.

Son olarak; önlemlerin gecikmesinin gerek iş gücü, gerek can kayıpları ile yaratacağı çok yüksek ekonomik maliyetin gözden uzak tutulmaması gerektiğinin de altını çiziyorum.

41 yıllık bir Eczacı/sağlıkçı sorumluluğuyla ulusumuz adına yetkilileri şimdiden uyarmayı görev sayıyorum.

Saygılarımla.

Ecz. Basri Gürsoy
Atatürkçü Düşünce Derneği
Genel Saymanı

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.