SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Bu çok zararlı haşereye karşı ferdi veya kısmi mücadele yerine bilimsel yöntemlerle toplu mücadele yapılmalıdır.

SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ
Yayınlanma: Güncelleme: 51 views

Köydeki evimin balkonuna kuruması için asılan beş giysiyi 3 gün sonra topladığımda, her birinde ona yakın kahverengi kokarca görünce olayın vahametini daha iyi anlamış oldum.

Ülkemize 2017 yılında girdiği belirlenen ve 2019 yılında ilimizde görülen, 2023 yılında ise popülasyonunda büyük artış görülen kahverengi kokarca fındık başta olmak üzere bütün tarım ürünlerine büyük zararlar vermeye başlamıştır.

Özellikle ülkemizin en büyük tarımsal ihraç ürünü, ilimiz ve bölgemizin geçim kaynağı olan fındığın geleceği kahverengi kokarca böceğinin ciddi tehdidi altındadır.

Kokarca böceğinin çok, hem de çok hızlı üreyip yayılmasından anlaşılıyor ki, ilgili birimler tarafından yürütülen mücadele oldukça yetersiz kalmıştır.

Bu çok zararlı haşereye karşı ferdi veya kısmi mücadele yerine bilimsel yöntemlerle toplu mücadele yapılmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversitelerle işbirliği yaparak yaklaşık 7 yıldır ülkemize musallat olan oldukça zararlı bu böceği yok etmenin yollarını bulmalıdır.

Fındığımız ve diğer tarım ürünlerimizin zararlı haşereden bir an önce kurtulabilmesi için Samsun’dan Trabzon’a kadar illerimiz başta olmak üzere, kokarca böceğinin çok görüldüğü illerde Valiller tarafından acilen seferberlik ilan edilmelidir.

Vali ve kaymakamların koordinesinde; Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Muhtar ve vatandaş işbirliği ile il genelinde bütün kent, köy ve mezralarda bilimsel olarak biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik mücadele yapılmalıdır.

Bu afet karşısında şaşkın olan fındık üreticisi, devletten bir an önce kahverengi kokarcanın kökünün kurutulmasını beklemektedirler.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.