1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI VAR! PROGRAMINIZ VAR MI?

Kabotaj ve Denizcilik Bayramı, her yıl takvimler 1 Temmuz’u gösterdiğinde kutlanıyor.

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI VAR! PROGRAMINIZ VAR MI?
Yayınlanma: Güncelleme: 605 views

Kabotaj; Büyük Türkçe Sözlük’ te “BİR ÜLKENİN İSKELE VEYA LİMANLARI ARASINDA GEMİ İŞLETME İŞİ” olarak tanımlanıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Batılı ülkelere verilen kapitülasyon hakları sebebiyle imparatorluğun kıyılarında yabancı bandıralı tekneler hizmet götürüyordu. Ancak 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar lağvedildi, Türkiye kabotaj hakkına kavuştu.

 

 

Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından 19 Nisan 1926’da çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet götürmesi zorunlu hale getirildi.

Yasa, aynı yıl içerisi de 1 TEMMUZ‘ da yürürlüğe girdi.

1 Temmuz, 1935 yılından itibaren KABOTAJ BAYRAMI olarak kutlanmaya başladı.

 

 

2007 yılında ise kabotaj kelimesine “DENİZCİLİK” kelimesi de eklenerek bayramın adı “DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI” oldu.

 

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI olarak ifade edilse de Bayram adı kullanılan o gün tatil verilmiyor. İl ve ilçe genelinde idealist ve vizyon sahibi idarecilerin kutlamaları ile yerel ve ulusal basında kutlandı haberleri ile duyuruluyor.

 

 

Daha önce ki yıllarda “1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI” Bulancak İskelesinde yağlı direk üzerinde bayrak alma yarışmaları, yüzme yarışları ve sembol olarak da denize çiçek atılarak kutlanıyordu. Adeta halkın deniz ile kucaklaşması ve üç tarafı denizlerle çevrili olan bölgelerde görsel ve eğlenceli bir gün geçirerek tamamlanıyordu.

 

 

Sahi bu yıl, “01 TEMMUZ 2023 CUMARTESİ” günü “01 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI” bir kutlama programı açıklanacak mı?

 

 

Geçen yıl Mehmet Yaşar olarak bireysel yaptığım DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI kutlama haberimizin link adresini paylaşıyorum.

 

 

bulancakhaber.net;

https://www.bulancakhaber.net/haber/5270/sessiz-sedasiz-01-temmuz-kabotaj-bayrami.html

 

 01 Temmuz 2023 Cumartesi günü eğer ilçemizde bir program yapılmazsa aynı şekilde “01 TEMMUZ 2023 CUMARTESİ” günü “01 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI” kutlamasını BULANCAK HABER olarak sosyal medya alanında BULANCAK İSKELESİ’NDE canlı olarak tekrar yapacağım.

 

 

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.