*Harşit Savunması Vakfı Tarafından, Harşit Zaferi’nin 107. Yılında Şehitlerimiz Törenle Anılacak*
Giresun ve Gümüşhane Valiliğinin himayelerinde Harşit Savunması Vakfı tarafından, Harşit Zaferi’nin 107. yılında, bu destansı mücadeleyi anmak ve şehitlerimizi rahmetle yâd etmek için Tirebolu ve Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde anma etkinlikleri düzenlenecek.
Harşit Savunması Zaferinin 107. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma etkinlikleri hakkında, Harşit Savunması Vakfı Başkanı Mustafa Özkaya tarafından bir basın bilgilendirme toplantısı düzenlenerek, basın bildirisi yayımlandı.
Bildiride, 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi’nde gerçekleşen Harşit Zaferi’nin tarihi önemi vurgulandı ve bu zaferin gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmalar anlatıldı.
Harşit Savunması, 1916-1918 yılları arasında Rus ve Ermeni işgaline karşı verilen mücadelelerle şekillenmiş ve Türk ordusu ile milis kuvvetlerinin kahramanlıkları sayesinde düşmanın ilerleyişi durdurulmuştu. Bu savunma, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasında kritik bir rol oynadı. Harşit Çayı’nın batısına geçen düşman kuvvetleri, Türk ordusunun kararlı direnişi sonucu püskürtülmüş ve bölge tamamen temizlenmişti.
*Anıt Şehitlikte Anma Etkinliği Yapılacak*
Harşit Savunması’nda şehit düşen asker ve milislerin anısına, Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde daha önce taş ocağı olarak kullanılan alanda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2017 yılında kurulan “Harşit Savunması 100. Yılı Orman Parkı” içerisinde bir Anıt Şehitlik tesis edildi. Resmi kayıtlardan tespit edilen 192 şehidin isminin yer aldığı anıt şehitlikte, 12 Şubat 2025 Çarşamba günü anma töreni düzenlenecek. Düzenlenecek törenle, tüm halkın katılımı ve dualarıyla şehitlerin anısı yaşatılacak.
Harşit Savunması Vakfı Başkanı Mustafa Özkaya, yaptığı açıklamada, “Bu topraklar, adı bilinen ve bilinmeyen binlerce kahraman şehidimizin kanlarıyla sulanmıştır. Bugün bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, bu ecdadımızın canı pahasına verdiği mücadeleler sayesindedir. Harşit Zaferi, vatan savunmasının en önemli örneklerinden biridir ve bu zaferi gelecek nesillere aktarmak en büyük görevimizdir” dedi.
*Harşit Savunması Vakfı’nın Çalışmaları*
Harşit Savunması Vakfı, 20 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak kuruldu. Vakıf, Harşit Savunması’nın tarihsel ve bilimsel gerçeklerini ortaya koymak, savaşın geçtiği coğrafyalardaki kalıntıları, şehit mezarlarını ve anıtları korumak, bu bölgeleri tarih, kültür ve turizm alanı haline getirmek amacıyla çalışmalar yürütüyor. Vakıf, ayrıca Harşit Zaferi’nin yanı sıra Kop Dağı direnişi, Şaban Kalesi savunması ve Kabaktepe savunması gibi diğer önemli mücadeleleri de araştırıp topluma sunmayı hedefliyor.
*Törenlere Davet*
Harşit Savunması Vakfı, tüm vatandaşları 12 Şubat 2025 Çarşamba günü düzenlenecek “Anıt Şehitlik” anma törenlerine katılmaya davet etti. Vakıf Başkanı Özkaya, “Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, onlara bir vefa borcudur. Bu törenlere katılarak, ecdadımızın kahramanlıklarını bir kez daha hatırlayalım ve gelecek nesillere aktaralım” çağrısında bulundu.
Bu etkinliği, basın toplantısı BUlancak haber Genel yayın Yönetmeni Mehmet Yaşar canlı olarak siz değerli takipcilerimizi için tarişhe bir not olarak düştü.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.