SANAT VE EDEBİYAT BARIŞ VE KARDEŞLİK

Değerli Dostlar..

Yayınlanma: Güncelleme: 120 views

Romanya’da harika bir etkinlik gerçekleştirdik. Romanya Akademisi-Romanya Ulusal Edebiyat Müzesi-Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuarı ve İstanbul Sanat Kültür Derneği ortaklıklığında düzenlenen sempozyuma ve sanat etkinliğine ülkemizden ve dünyanın değişik ülkelerinden özellikle Moldavya ve Türkiye’den akademisyenlerin ve sanatçıların katılımı iki kardeş ülkenin sanatın gönül köprüsüyle buluşmalarına tanıklık etti. Konferansa katılımı, varlığı ve seçkin temsil gücüyle destek veren BAU Mütevelli Heyeti Başkanımız Sayın Enver Yücel’e gönülden teşekkürler ediyorum…
Sayın Enver Yücel bir dünya eğitim öncüsü, yaratıcısı ve eğitimcisi olarak yaptığı etkinlikte; eğitimin geleceğini, dünyada barış ve kardeşlik duygularının eğitimin ve sanatın gücüyle sağlanabileceğini, tüm çocukların iyi bir eğitimi hak ettiğini, Bahçeşehir Üniversitesi olarak bu coğrafyada üstümüze düşen eğitim ve sanata dair bağlarımızı güçlendireceğiz dedi.
Bir konuşma ve şiirimle güne anlam kattığım etkinlikle ilgili konuşma metniyle tarihe sanatsal bir şerh düşüyorum… Sanat hayattır ve iyileştirir, sanat barışçıldır ve gönülden gönüle sarsılmaz köprüler kurar….Sevgiyle…

Bayanlar Baylar,
-BAU Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya eğitim liderlerinden Sayın Enver Yücel
-Romanya Ulusal Edebiyat Müzesi Genel Müdürü/Başkanı
-BAU Konservatuarı Müdürü ve Direktörü
-Değerli Misafirler..
Bu güzel günde bu muhteşem etkinlikte sizlerle bir arada olmak benim için büyük bir mutluluktur.
Güzel ülkem Türkiye’den ve İstanbul’dan sizlere sevgi ve selam getirdim.

Ülkemizin ve dünyanın en seçkin üniversitelerinden, İstanbul’un kalbinde bir dünya üniversitesi olan Bahçeşehir Üniversitesi Türk ve dünya çocuklarının evrensel değerlerin ve bilimin ışığında geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için çalışıyor. Üniversitemizin değerli Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Enver Yücel ülkemizin ve dünyanın en seçkin eğitim liderlerinden birisi olarak bu uğurda büyük çaba gösteriyor. Dünya da 5 ülkedeki üniversite ve 100 üzerindeki kampüsleriyle global bir eğitim ağının parçası olarak eğitimin öncülüğünü yapıyor.
Sayın Enver Yücel’e eğitim yolculuğundaki seçkin çabaları, bu etkinliğe verdiği destek ve katılım için çok teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum..

BAU Konservatuar Müdürü ve Direktörüne, Değerli akademisyenlere, öğrencilere ve sanatçılara emekleri için çok teşekkür ediyorum.

Asya ve Avrupa’yı Boğaz’ın mavi sularında buluşturan İstanbul;
üç imparatorluğa başkentlik yapmış bir medeniyet şehridir ve Karadeniz’den bizi size bağlayan bir gönül köprüsüdür.
Tarihlerinden aldıkları güçle geleceklerine yön veren iki kardeş ülke Romanya ve Türkiye’nin kültür ve sanat alanında süregelen işbirliğini daha da geliştirmek, kültürlerimiz arasındaki bağları güçlendirmek ve Karadeniz’e komşu iki dost ülkenin mutlu bir geleceğe yürümeleri için bugün buradayız.

Daha önce düzenlediğimiz
2019 yılında Bükreş’te yaptığımız Komşu Kıyılar Etkinliği ortak bir tarih, kültür ve coğrafyayı paylaşan ülkelerimizin, sanat insanları aracılığıyla kurulmuş bir gönül köprüsü etkinliği olması açısından önemliydi.
Bizler iki komşu kıyıda yaşayan dostlar/halklar olarak Karadeniz’in coşkulu müziğini, ritmini ve kültürünü yüreklerimizde taşıyoruz. Biz buraya dostluk ve kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmek için geldik. Ve öyle bir hayal kurduk ki bu hayalimiz daha güzel bir geleceğe umut katıyor.

İstanbul Sanat Derneği, bir sivil toplum kuruluşu olarak sanata ve sanat insanlarına değer katmanın yanı sıra, birçok alanda farkındalık yaratmak için kuruldu.

Sanat ve edebiyat barış ve kardeşlik duygularını güçlendiren bir güce sahiptir.

Dünyamız bu koca evrende mavi bir yıldız gibi durmaksızın dönüp duruyor. Bizler bu gezegenin çocukları olarak dünyamıza sevgi, barış ve mutluluk katmalıyız.
Savaşların, kavgaların, farklılıkların dünyasını değil, sanatın, sanatçının, kültürlerin, insanlığın, dostluğun, iyiliğin ve güzelliğin dünyasını yaratmalıyız.
Bu bir hayal değil bir amaçtır. Bu etkinlikler ise bu amaç için atılmış adımlardan birisidir.
Karadeniz’in iki kıyısında sanat ve barış bir güneş gibi göklere yükselecektir.

Sözlerime son verirken başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bizlere armağan ettiği Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla yaşadığımız coşkuyu sizlerle paylaşmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi gönülden selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.…

Bugün ki etkinliğimizin ana teması olan Değerli Şahsiyet tarihçi, yazar ve Türkolog/Müzikolog
Dimitri Kantemir’i doğumunun 350. yılında düzenlenen bu etkinlikle sevgiyle anıyoruz. Boğdan asıllı prensin eseri Edvar aracılığıyla Türk müziğinin ve dolayısıyla Türk kültürünün Batı’da daha yakından tanınmasını sağlayan bir kişilik olması değerini ortaya koyuyor.
Dimitrie Cantemir araştırmalarının en önemli konuları arasında, bugün artık bir bilim dalı kabul edilen Türkoloji önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda Osmanlı Türkçesinin yazımında Latin alfabesini kullanan ilk bilim insanlarından biridir.

Osmanlı sarayında büyümüş ve kültürel bağlarını sanatını, müziğini, coğrafyasını, felsefesini derinlemesine incelemiş olan evrensel deha Kantemir ülkemiz topraklarının önemli değerlerinden birisidir.

Musikimizi derinlemesine incelemiş olan Kantemir, sadece yazıp çizmemiş aynı zamanda o dönemin önemli sanatçılarından tanbur, keman gibi enstrümanlarda icra becerisini de geliştirmiştir. Enderun’da da ders almış olan büyük sanatçı, hem dini hem kültürel katkılarda bulunmuştur.

Bugün Romanya’da konservatuarımız ve hocalarımızla bu etkinlikte olmak ve bu büyük dehayı konuşmak hepimiz için kuşkusuz büyük bir anlam taşımaktadır.
Medeniyetler arasında barışı ve diyaloğu sağlamak için en etkili yöntem şüphesiz sanattır. Sanatın birleştirici ve iyileştirici gücüdür. Bu nedenle Romanya ve Türkiye arasında dostluk köprüsü oluşturmak adına gerçekleştirilen bu program önemlidir.
Sözlerime son verirken değerli protokol ve katılımcılara saygılarımı sunuyorum ..
Osman Öztürk
Şair Yazar
İstanbul Sanat ve Kültür Derneği Onursal Başkanı

İSTsanat Dernek Başkanı ve Seramik Sanatçısı Yıldız İbram’da yaptığı konuşmada ;
Bu ay da Romanya’dayız;
Doğduğum ve yetiştiğim birinci ülkemde. Bu kez de sanat, bu sefer de ortak kültürle varız;
Romanya 🇷🇴 – Türkiye 🇹🇷
Buna eğitim eklendi.

Temsil ettiğim iki sanat derneği Romanya Akademisi, Romanya Ulusal Edebiyat Müzesi ve Romanya Devlet Kütüphanesi ortaklığında Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı davetliydi.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Enver Yücel ile IST SANAT Derneği Onursal Başkanı Sayın Osman Öztürk bizleri yalnız bırakmadı.

Romanya Akademisi Başkanı Sayın İoan Aurel Pop açılışını yaptığı konferans, Romanya Ulusal Edebiyat Müzesi Müdürü Sayın İoan Cristescu moderatörlüğünde gerçekleşti.

Konservatuarın katıldığı program oldukça yoğundu.
3 gün süren e…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.