İŞTE EN BÜYÜK HEYECANIMIZ BUNDANDIR

TÜRK KADINININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI KAZANDIĞI GÜN, 5 ARALIK 1934

İŞTE EN BÜYÜK HEYECANIMIZ BUNDANDIR
Yayınlanma: Güncelleme: 249 views

YIL: 19 NİSAN 2023 ÇARŞAMBA

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Buna bağlı olarak Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

 

Tamda böylesi bir kurucu liderin izinde Giresun’ da, 4 partinin 1.sırasında kadınların olması milletvekilliği seçimleri için bir devrim niteliği olarak adlandırıldı.

 

                                     

CUMHURİYET HALK PARTİSİ: SOSYOLOG / ECZACI ELVAN IŞIK GEZMİŞ

 

 

 İYİ PARTİ: AVUKAT ÜNZİLE YÜKSEL

 

 

SOL PARTİ: ÖMÜR MUTLU

 

 

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: NİHAL MEMİŞ DİZDAR

 

En demokratik haklarına kavuşan kadınlarımızın seçimlerde 1. Sıra milletvekili adayı olarak belirlenmesi ilimizde ve tüm ilçelerimizde büyük heyecan ve mutluluk yaşattı.

 

Kadınlarımızın olduğu her bir platformda sevgi, saygı tebessüm ve nezaketin oldukça yüksek olması seçimlerin havasını da bir o kadar güzelleştirdiği görüldü. Bunun en büyük örneği de kadın Milletvekili adaylarımızın samimi içten ve sıcak karşılanmaları ve objektiflere yansıyan ağız dolusu gülüşleri bu seçim sürecinin çok renkli ve bir o kadar da heyecanlı geçeceğini gösterdi.

 

Öte yandan 1. Sıra haricinde farklı sırada olan kadınlarımızın da canla başla çalışması dikkatlerimizden ve katıldıkları seçim çalışmalarında gözden kaçmadı.

 

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Devrimleri’nin en önemlilerinden birisidir.

 

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

 

İşte böylesi bir devrim ile Türkiye; Fransa’dan Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.