Ümran HALİLOĞLU TURGUT ATA PARTİ GİRESUN İL BAŞKANI
Kadın, dalından kopartılarak kısa ömrünü birkaç güne indirdiğimiz, bir demet çiçekle “değerli” olduğunu hissettirmeye çalıştığımız bir varlık mıdır sizce? Solmaya mecbur bırakılmış çiçekler gibi henüz ömrünün baharında ya bir eş ya bir baba ya kardeş ya da hiç tanımadığı karanlık yüzlü bir yabancı tarafından hayattan kopartılan kadınların günü ne olacak? Senede bir güne sığdırılan Kadının Günü bile, emek mücadelesi verirken patron tarafından fabrikaya kapatılıp, çıkan yangın sonucu yanarak can veren 129 kadının yok oluşuyla var olmuştur! Kadın tarihler boyunca kazanımlarını hep mücadele ile elde etmiştir.
Avrupa’da ve Orta Doğu’da kadınların köle olarak pazarlarda alınıp satıldığı tarihlerde Türk toplumlarında kadın; birleştirici, eşine destek olan, koruyucu, dostluk ve barışın sağlanmasında büyük rol üstlenen bir bireydi. Türk kadını erkeğin dört adım arkasında değil, gururla yanında yürüdüğü diğer yarısıdır! Böyle olduğu içindir ki törenlerde hatun daima hakanın yanında oturur, siyasi ve idari alanlarda görüşlerini beyan ederdi. Hatunlara da hakana verildiği gibi “Bilge” unvanı verilir, tıpkı hakan gibi töreyle bu makama oturur ve ülkeyi birlikte yönetirlerdi. Devlet yönetiminde hakanın kararı hatun bu karara katılmadıkça geçerli sayılmazdı.
Türk töresinde devlet yönetiminde bulunan, Kurtuluş Savaşı sırasında kucağında bebesi ile cepheye mermi taşıyan, koskoca bir devletin kuruluşuna katkı sağlayan Türk kadını, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte dünyadaki birçok devletten önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Ama ne acıdır ki bugün kadın bir yandan şiddet, taciz, ayrımcılık, baskı, ötekileştirme ve hor görülme gibi insanlık dışı sorunlarla mücadele ederken, bir yandan da toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının karşılığı olarak kadın ve aile kavramını dayatan, kadının birey olmasına karşı çıkan zihniyetlerle mücadele etmektedir.
Gerek aile yaşamında gerek kamusal alanda her türlü ayrımcılığa maruz kalan kadınlarımız siyasette ise “kadın kotası” gibi ilkel bir pozitif ayrımcılıkla sözüm ona ödüllendirilmektedir!
Özellikle belirtmek isterim ki Ata Parti cinsiyetler arası ayrımcılığı kuruluş tasarımında toptan reddetmiş; üst kurullarından başlayarak tüm yönetim kadrolarında kadın-erkek eşitliğini sağlamayı başarmış, il ve ilçe yönetimlerinde “kadın kolları” , “gençlik kolları” şeklinde ayrıma gitmeksizin kadın-erkek, genç-yaşlı toplumdaki bireyleri eşit temsil edecek bir yönetim şeklini benimsemiştir. Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanacak bir gün değil, tüm toplumlarda kadın-erkek cinsiyet ayrımına son verecek “eşitlik günü” olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.
Ümran HALİLOĞLU TURGUT
ATA PARTİ GİRESUN İL BAŞKANI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.