‘Gençler İçin Felsefe’ Üzerine…
‘Gençler İçin Felsefe’ kitabında Nuran Direk felsefe problemlerine yaklaşmanın en elverişli yollarından biri olan uygun yazınsal metinleri ve eşlik eden soruları özenle hazırlamış. Kafa açıcı bir eser. Toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz kaynak niteliğinde.
Aslında gençlerden çok bizim ihtiyacımız var felsefeye. (Yedi yaşında evliliği normal karşılayan birini üniversitemize konuşmacı olarak çağırdığımıza göre!) Dogmatik kalıplarla yetişmiş, etliye sütlüye karışmaması tembihlenmiş bizler, gençlerin yolundan yürümeli ve felsefeye bulaşmalıyız.
‘Çarkın Dişlisi Olmak Ya Da Olmamak’ başlıklı Hannah Arendt alıntısı çok etkileyici mesela. Soru Panosundaki ilk cümle de düşündürücü: “Emre itaat kavramı suçluluğu ortadan kaldırır mı?” Hapisteki gençlerimizin değil ama iş başındaki yargı mensuplarının dikkatlice okuyarak cevaplaması gereken sorular var.
Arthur Miller’dan yapılan ‘Cadı Kazanı’ metni de sarsıcı. Soru Panosunda ilk soru “Mağduru, mağduriyetinden sorumlu tutmak için kullanılan ötekileştirme biçimleri nelerdir?”
Ben her soruyu tek tek cevaplıyorum defterime. Düşünmekten ve var olmaktan korkmayanlara şiddetle öneririm.
Hoşça kalın. Kitaplarla kalın.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.