“HARŞİT VADİSİ’NİN KADERİ BİRKAÇ ŞİRKETİN KÂR HIRSINA TESLİM EDİLEMEZ”

“İçme suyumuz, ormanlarımız, geleceğimiz tehdit altında”

 “HARŞİT VADİSİ’NİN KADERİ BİRKAÇ ŞİRKETİN KÂR HIRSINA TESLİM EDİLEMEZ”
Yayınlanma: Güncelleme: 272 views

Giresun’da faaliyet yürüten sekiz sivil toplum kuruluşu, AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait madencilik şirketinin bölgedeki faaliyetlerine ve yeni maden düzenlemelerine karşı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Harşit Vadisi ve çevresinde yürütülen madencilik çalışmalarının çevre felaketine yol açtığı vurgulandı.

Giresun Federasyonu, Tirebolu Dernekler Federasyonu, Görele Dernekler Federasyonu, Dereli Federasyonu, Harşit Federasyonu, Espiye Federasyonu, Eynesil Federasyonu ve Çatalağaç Köyü Derneği tarafından yayımlanan ortak bildiride, Doğankent, Tirebolu ve Görele ilçelerinin madencilik faaliyetleri nedeniyle ciddi tehdit altında olduğu ifade edildi.

“İçme suyumuz, ormanlarımız, geleceğimiz tehdit altında”

2021 yılında Alagöz Madencilik tarafından başlatılan maden çalışmalarının bölgede yol kapanmalarına, heyelanlara, içme suyu kaynaklarının kirlenmesine ve ekosistemin tahribine yol açtığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ağır iş makineleri köy yollarını tahrip etti, beton yollar zarar gördü. Üç ay boyunca yollar kapalı kaldı. Kamyonlar ölümlü kazalara yol açtı. Temiz su kaynakları kirlendi, sağlık endişeleri başladı. Ormanlar, şelaleler ve dereler yok olma noktasına geldi. Harşit Vadisi’nde inşa edilen iki kaçak maden atık havuzu ÇED raporu olmaksızın yapılmış ve bu havuzlardan Karadeniz’e kadar sızan kimyasallar ulaşmıştır.”

Tarihi Harşit Vadisi yok ediliyor

1916-1918 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında önemli bir cephe hattı olan Harşit Vadisi’nin tarihî önemine de vurgu yapılan açıklamada, “Rusların bölgedeki madenleri işlemek için inşa ettiği Tarihi Rus Yolu, yeni bağlantı yolları nedeniyle zarar gördü. Burası hem geçilmezimiz, hem vazgeçilmezimizdir” denildi.

STK’lardan 6 maddelik çağrı

Sivil toplum kuruluşları, açıklamada şu talepleri sıraladı:

  1. Maden ruhsatlarının yeniden değerlendirilmesi,
  2. Tahrip edilen alanların rehabilite edilmesi,
  3. İçme suyu kaynaklarının korunması,
  4. Harşit Tabiat Parkı’nın yeniden doğa turizmine kazandırılması,
  5. Meclise sunulan yeni maden düzenlemesinin geri çekilmesi,
  6. Harşit Vadisi ve çevresinin maden şirketlerinin insafına bırakılmaması.

“Bu topraklar bize atalarımızdan emanet”

Açıklamanın sonunda, devletin tüm kurumlarına çağrıda bulunularak şu ifadeler yer aldı:

“Topraklarımızı atalarımızdan emanet, çocuklarımızdan ödünç aldık. Bu değerleri birkaç şirketin çıkarı uğruna kaybedemeyiz. Meclise sunulan yasa tasarısıyla doğamızın sermayeye açılmasına izin vermeyeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.